Ko zelje skisamo, postane superživilo. Kislo zelje združuje zdravilne učinke vse zelenjave iz družine kapusnic (vanjo spadata, na primer, tudi cvetača in brstični ohrovt) in probiotično delovanje, za katerega je odgovoren fermentacijski proces.

V zelju je veliko vitamina A in C, študije pa dokazujejo, da naj bi razhudniki nižali slab holesterol. Zelje je tudi bogat vir antioksidantov in nasploh deluje protivnetno, zaradi česar niža tveganje za rakava obolenja. Vendar, šele ko zelje skisamo, postane to živilo zares superživilo.

Spoznanja naših babic in prababic so v sodobnem času potrdile tudi znanstvene raziskave in analize kislega zelja in zeljnice. Da je kislo zelje visoko vredno naravno zdravilo, je izročilo, ki se je prenašalo iz roda v rod. Že naši predniki so ga s pridom uporabljali pri različnih boleznih in zdravstvenih tegobah.

Kislo zelje je v zimskem času že od nekdaj najcenejši vir vitaminov, predvsem vitamina C. Vlaknine v kislem zelju, ki jih je celo več kot v svežem, pospešujejo izločanje nerabnih snovi v telesu. Poleg kislega zelja, ki ga uživamo surovega, v solatah ali kuhanega v prilogah, prikuhah …, je zelo priporočljivo tudi pitje zelnice, ki vsebuje veliko izluženih snovi iz kislega zelja. Zelnico zelo ceni komplementarna in ljudska medicina. Pomorščaki so jo že v 17. stoletju jemali s sabo na dolge plovbe zaradi preprečevanja skorbuta. Mlečnokislinske bakterije po opravljenem mlečnokislinskem vrenju ostanejo tako v kislem zelju kot v zelnici in po zaužitju termično neobdelanega prihajajo v črevesje, kjer imajo vrsto pozitivnih učinkov (vpliv na peristaltiko, lajšanje tegob motene črevesne flore, uravnavanje krvnega tlaka …). Kislega zelja pred uporabo ne perite, ker tako izperete in odstranite veliko hranilnih snovi!

Priznani zdravniki in zdravilci, ki so v preteklosti zelje uporabljali v terapevtske namene, so bili večinoma enotnega mnenja, da je zelje dragoceno naravno zdravilo, ki nam ga je podarila narava. Kljub sedanjemu napredku medicine, še zlasti na področjih metod zdravljenja in zdravil, niti belo niti kislo zelje nista izgubila svojega ugleda.

 

Zakaj je zeljnica tako zdrava?

V zeljnici je koncentrirana moč kislega zelja, bogastvo mineralov in vitaminov, ki so se v procesu kisanja svežega zelja izlužili v sok. Edinstvenost zeljnice se še posebej kaže v veliki vsebnosti bakterij mlečne kisline

 

PRVA SOLATA KRISTALKA IZ RASTLINJAKOV KMETIJE HORVAT ŽE V PRODAJI!

Prav tako je v prodaji mehka solata-Puterca...

Kmalu mlada čebula in rdeča redkvica. Prav tako se da dobiti kislo zelje, korenček, več vrst radičev, špinačo, por čebulo, krompir...

Vabljeni v našo prodajalno na naslovu naše kmetije ali na Mariborsko ali taborsko tržnico.

 

 

 

 

 

Najavljanje ni potrebno. Za varnost je poskrbljeno.

Na glavni tržnici v Mariboru na Vodnikovem trgu, vsako sredo, petek in soboto.

Vse informacije glede tržnice na tel 031 741 584 - Ida Horvat

 


Ida Horvat, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji | Dogoše | Nad reko 15 | 2000 Maribor

Davčna številka: SI40014177 | IBAN SI56 0417 3011 2586 445 (NOVA KBM d.d.)

solate.horvat@siol.net | zelenjava.horvat@siol.net | tel.: 041 741 584

 

 

                                     

Cene in plačila

Naročila in dostava

Zasebnost in piškotki