Tradicija kisanja zelja sega na naši kmetiji že leta nazaj, razcvet te dejavnosti pa je začel pred dobrim desetletjem, ko smo kupili stroj za ribanje zelje in kadi kapacitete 30 ton te cenjene in nadvse zdrave, predvsem zimske hrane. Uredili smo tudi primeren prostor, ki je v skladu s pravilnikom inšpektorata, kakor tudi dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

Kvaliteta kislega zelja, repe in sarme prične že zgodaj pomladi, ko načrtujemo, kakšno sorto in na kateri zemlji bo zelje rastlo. Ključnega pomena je izbira dobre zemlje, kjer z upoštevanjem kolobarja lahko pričakujemo kvaliteten pridelek. Pomembnejša kot količina nam je  je kvaliteta   pobranega zelja. Zadnja leta smo povsem prešli na staro, tisočkrat preizkušeno sorto zelja, to je "Varaždinsko zelje". Seveda sadimo tudi druge sorte, predvsem z namenom preizkušanja oziroma testiranja podobnih kvalitet, kot jih ima Varaždinsko zelje.

Dober zeljar pozna 10 pomembnih zahtev za dobro kislo zelje:

 1.  prava sorta
 2.  dobra zemlja, kjer vsaj tri leta ni bilo zelja (kolobar)
 3.  zmerno gnojenje z dušikom in zmerno škropljenje
 4.  njivska higiena (brez plevelov) in možnost zalivanja pridelka
 5.  ob pravem času pobrano in lepo očiščeno nam olajša ribanje
 6.  ostri noži, debelina reza in procent soli (2 do 2,5 %)
 7.  temperatura na začetku kisanja je nad 15 stopinj (vsaj dva tedna), kasneje manj.
 8.  redno umivanje oziroma menjava zeljnice, da ta ne smrdi.
 9. pravilen odvzem kislega zelja (po plasteh) in nepredušno zapiranje, ko končamo z delom
10. zadovoljne stranke in uspešna prodaja

 Ida Horvat, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji | Dogoše | Nad reko 15 | 2000 Maribor

Davčna številka: SI40014177 | IBAN SI56 0417 3011 2586 445 (NOVA KBM d.d.)

solate.horvat@siol.net | zelenjava.horvat@siol.net | tel.: 041 741 584

 

 

                                     

Cene in plačila

Naročila in dostava

Zasebnost in piškotki